Rituelen

Rituelen en symbolen zijn zo oud als de mensheid. Zij brengen ons samen. We mogen uiting geven aan wat we ten diepste voelen. We markeren het moment en geven zin aan wat ons leven zo ingrijpend verandert. Rituelen geven betekenis aan levensbepalende momenten.

De Kleine Prins

Antoine de Saint-Exupéry schreef jaren geleden het boekje De Kleine Prins. Hierin komt heel mooi tot uiting wat een ritueel is en betekent:

….”Je had beter op dezelfde tijd kunnen komen, zei de vos. Als je bijvoorbeeld om vier uur ’s middags komt, begin ik om drie uur al gelukkig te worden. Hoe later het wordt, des te gelukkiger voel ik me. En om vier uur word ik onrustig; zo zal ik de waarde van het geluk leren kennen! Maar als je op een willekeurige tijd komt, dan weet ik nooit hoe laat ik mijn hart klaar moet maken . . . Rituelen moeten er zijn”

“Wat is een ritueel?” zei de kleine prins.

“Dat is ook een vergeten begrip, zei de vos. Een ritueel maakt dat de ene dag verschilt van alle andere dagen, het ene uur van alle andere uren. Mijn jagers hebben bijvoorbeeld een ritueel. Op donderdag dansen zij met de meisjes uit het dorp. Donderdag is een heerlijke dag! Dan kan ik gaan wandelen tot aan de wijnbergen. Als de jagers op willekeurige dagen dansten, zouden alle dagen gelijk zijn en ik zou nooit vrij hebben”….

Als ritueelbegeleider geef ik betekenis aan belangrijke levensgebeurtenissen. Daarbij gaan we samen op zoek naar een persoonlijk symbool. Welk voorwerp, muziekstuk, kunstwerk, woord of natuurelement staat symbool voor de situatie. Als dat symbool is gevonden maak ik daaromheen een ceremonie, en een ritueel. Het symbool kan de rode draad zijn tijdens een ceremonie.

Bij rituelen denken mensen soms aan zweverig of iets van de kerk. Binnen de kerk worden vele vaste rituelen gebruikt.

In mijn werk als ritueelbegeleider zie ik rituelen als een symbolische handeling, waarbij een belangrijk moment wordt gemarkeerd.

Ieder ritueel wordt speciaal voor de ceremonie bedacht en uitgewerkt, zodat het iedere keer een unieke gebeurtenis is.

In het filmpje, dat staat onder het kopje “blog” vertel ik hier meer over.


De korenaar is mijn persoonlijk symbool. Van oudsher wordt de korenaar gezien als symbool voor groei. Het is tevens een teken van hoop op leven na de dood. De verstrengeling van de blauwe lijnen staat voor de verbinding tussen mij en mijn medemens. De kleur blauw staat voor trouw.