Een nieuw ritueel: de herinneringsvlecht

Een nieuw ritueel: de herinneringsvlecht

Bijzonder trots ben ik op het nieuwe (afscheids)ritueel dat ik samen met José Glas van Rouwdoeken.nl heb ontwikkeld: de Herinneringsvlecht. Dit ritueel is gemaakt om op verschillende tijden in de afscheidsweek te gebruiken en bedoeld voor allen die de overledene een warm hart toedragen.

De basis is de vlecht. Vlechten, een duizend jaar oude techniek, is het kruiselings over elkaar leggen van o.a. draden, haarstrengen of stroken stof tot één geheel.

Vlechten wordt gezien als metafoor voor verbinding. Dat is waar dit ritueel om draait; het blijvend verbonden zijn met de overledene.  Met de vlecht als levensader. Uitgangspunt is dat naasten de gelegenheid krijgen om, met behulp van een eenvoudig maar krachtig ritueel, alleen, of met meerderen, afscheid te nemen van de overledene.  Jong of oud, klein of groot; iedereen kan meedoen.

Het leven is een aaneenschakeling van verbindingen maken, vasthouden en weer loslaten.

Als één van de oudste ambachten is vlechten hiervoor een prachtige metafoor. Een vlecht verbindt afzonderlijke elementen tot een sterker geheel en vormt een nieuw verband. Maar een vlecht moet ook stevig vastgemaakt worden om zijn vorm te behouden; zie maar wat er gebeurt als je een haarelastiek losmaakt. Het ritueel is gebaseerd op dit gegeven.

In de baarmoeder is de navelstreng de verbinding om te groeien. Na je geboorte wordt deze doorgeknipt. Je komt los van je moeder en het leven ligt voor je.

Tijdens het leven verbinden we ons met vele anderen, maken nieuwe vlechten aan, leggen vele contacten.  Bij dit ritueel maken we de laatste verbinding. Het leven is voltooid.

Nieuwsgierig geworden? Ik vertel er graag meer over.

Kijk ook voor meer informatie op www.rouwdoeken.nl. De pakketten in diverse kleurstellingen zijn via de webshop verkrijgbaar.

Herinneringsvlecht Mijn Ceremonie Rouwdoeken Jose Glas